Modeltegning

Print venlig version Modeltegning-2013

 

Brug af gammel kaleche som model til ny:

Hvis den gamle kaleche passer fornuftigt, og må klippes op, kan den bruges som model til en ny kaleche.

Der må dog ikke forventes en bedre pasform af den nye kaleche, derimod burde den passe som den gamle.

 

VIGTIGT:

  • Vær omhyggelig!

For at lave en model, skal jeg bruge nogle mål og streger, og med dette skal du være meget omhyggelig, da det har indflydelse på hvordan den nye kaleche kommer til at passe. Følg mine anvisninger herunder for at få det bedst mulige resultat, men hvis du er i tvivl om noget, så ring!

  • Hvorfor alle de mål og streger?

Stoffet kryber med tiden, og når du tager den gamle kaleche af og den kommer indenfor, vil den også krybe lidt. Så hvis jeg bare klipper den op uden dine mål bliver den for lille.

  • Brug altid en permanent tusch på stoffet

Hvis målene går af under opklipning eller transport, kan det gøre resultatet utilfredsstillende.

  • Mål i centimeter

Mål altid i centimeter så der ikke bliver anledning til forvirring og fejl.

  • Dette er en billigere løsning

Der kan være en del penge at spare ved at bruge den gamle kaleche som model, men husk: Ønskes der garanti for perfekt pasform, skal der laves en ny model på din båd!

Mål afstanden mellem knapperne, og skriv det på kalechen. Det er vigtigt at afstanden der måles er fra center knap til center knap. Du må meget gerne lave en grov tegning, hvor du påfører målene.

Mål fra kanten på kalechen eller center på knap på fronten, og op til center bøjle eller sysamling. Husk at tegne markeringer i begge ender, så jeg ikke er i tvivl. Målene kan ikke bruges hvis markeringerne ikke er korrekte.

Lav opmålinger 3 steder langs fronten.

Mål afstanden mellem bøjlerne 3 steder langs taget fra center bøjle til center bøjle. Hvis sysamlingen ligger på center bøjle, måles der fra sysamling til sysamling. Alt efter hvor mange bøjler der er på din kaleche kan der være mere end én tagdel der skal opmåles. Følg samme fremgangsmåde på dem alle.

Lav højdemål i bagenden på samme måde som i fronten: 3 steder langs bagenden, fra kant eller center knap til sysamling eller center bøjle.

Da der er mange udformninger af kalecher, er det ikke sikkert at front og bagende ligner disse illustrationer. Fx hvis fronten er monteret på et styrehus, vil denne måske være en forlængelse af taget. Vejledning er generel, men burde være nem at arbejde ud fra.

Mål med målebånd langs bøjlen. Sæt et mærke hvor du starter opmålingen, gerne lidt over kanten på hver side, og et mærke på midten af bøjlen. På denne måde kan du måle fra begge sider til midten.

Hvis det er den lille bøjle som er monteret på bøjlen på dækket, måles langs bøjlen og til sysamlingen, der hvor samlingen af bøjlerne danner et ”Y”.

–Se billede nedenfor.

Det er derudover vigtigt med et ”mellem” mål ca. midt på rundingerne på bøjlen.

Når du har fulgt denne anvisning, og meget gerne taget billeder til at understøtte din tegning, pakker du den tørre kaleche pænt sammen, og jeg klipper den op når jeg får den. Jeg tegner så en helt ny model på modelfilt, som jeg gemmer, så det er muligt at lave en kaleche ud fra den igen om mange år. God opmålingslyst!

 

Kontakt os

Møbelpolstrer & Kalechesmeden
TLF: 30 27 88 60

Mail: john@m-ks.dk

Esbølvej 24, Sdr. Vium
6893 Hemmet

CVR. 39598078

 

Nyhedsmail